Home / Zanimljivosti / Ima veći koeficijent inteligencije od Nikole Tesle: 5-godišnja Lejla ima jednu ekstremnu sposobnost!

Ima veći koeficijent inteligencije od Nikole Tesle: 5-godišnja Lejla ima jednu ekstremnu sposobnost!

Nekada ostanemo bez teksta kada vidimo koliko je neko talentovan. Ova djevojčica je zadivila Australiju, a porijeklom je iz Bosne.

Radi se o djevojčici Lejli Sinanović koja ima nevjerovatno fotografsko pamćenje. Ona ima samo pet godina.

Sa samo 15 mjeseci je znala spelovati svoje ime i prezime, a s sjeća se svih imena i ulica kojima je prolazila i to kada je imala samo dvije godine. Ono što je interesantno da napamet zna broj “pi” odnosno prvih 14o decimala.

Ona govori i engleski i bosanski jezik. Njen majka Zineta kaže da da ona nije rođena kao genije već da se genije stvara učenjem.

“Djeca su kao spužve i uče mnogo brže od odraslih. Lejla nije rođena kao genije ili sa fotografskom memorijom. Od njenog rođenja stalno smo joj čitali knjige i uključivali je u aktivnosti za koje smo se nadali da će joj pomoći u životu.

Od šestog mjeseca života Lejla pohađa časove Šišida centra za rano obrazovanje. To je program koji se fokusira na učenje kroz igru. Na časovima pjevaju pjesme, rade flash kartice i labirint zagonetke, što donosi zabavne aktivnosti ranog djetinjstva, ali i stvara snažan temelj za pismenost i matematičke vještine, te promicanje socijalne interakcije i ličnog razvoja.

Vjerujemo da je ovaj program zajedno sa drugima bio temelj za pamćenje i nevjerojatan mozak naše Lejle. Njenu nevjerovatnu vještinu smo vidjeli u akciji kad je imala jednu godinu.

Čitali smo joj knjige i mislili smo da je naučila čitati. Nije znala čitati, ali je zapamtila riječi i stranice. Ona je u stvari zapamtila mozgom”, kaže majka Zineta.

loading...

Powered by keepvid themefull earn money